UMC St Radboud ontwikkelt nieuw soort valsimulator

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

De nieuwe valsimulator van UMC St Radboud bestaat uit een bewegingsplateau en verschillende sensoren.

Het plateau kan in totaal drie meter voor- en achterwaarts bewegen en kan zijlings een meter bewegen. ‘Geen enkele andere valsimulator heeft zo’n grote translatie’, vertelt ir. Roland Loeffen, werkzaam bij de afdeling Revalidatie van UMC St Radboud. De grotere translatie maakt meetgegevens betrouwbaarder, omdat hierdoor realistischer balansverstoringen worden gesimuleerd.

 

Proefpersonen – zowel gezonde als mensen met een balansstoornis – hangen tijdens de valproeven veilig in een harnas dat hen belet daadwerkelijk te vallen. Acht infraroodcamera’s meten tijdens de tests de lichaamshouding van de proefpersonen met behulp van op het lichaam aangebrachte bolletjes. Krachtplaten in het platform registeren de kracht die de proefpersoon uitoefent op de vloer. Loeffen: ‘Op de huid van de proefpersonen plakken we elektromyografiesensoren die de elektrische activiteit van spieren meten. De som van de metingen levert veel informatie op over hoe gezonde mensen hun balans bij een dreigende val bewaren en waar mensen met balansproblemen falen.’

 

Met deze informatie ontwikkelt UMC St Radboud trainingsprogramma’s voor bijvoorbeeld Parkinsonpatiënten of mensen die een beroerte hebben gehad. ‘We kijken bij de balansherstelreactie naar snelheid, grootte, kracht en coördinatie. Hieruit leiden we af waardoor iemand uit balans raakt, omdat vervolgens gericht te gaan trainen’, aldus Loeffen.

 

Het plateau beweegt drie meter voor- en achterwaarts (beeld: UMC St Radboud)

Lees ook

Nieuwsbrief