Uitrol 5G in Nederland begint

Leestijd: 2 minuten

Dorine Schenk

Sinds dinsdagavond (28 april) is in ongeveer de helft van Nederland 5G mobiel internet beschikbaar voor klanten van Vodafone Ziggo. De provider zal dit geleidelijk uitbreiden en is van plan om eind juli in heel Nederland 5G-dekking te hebben.

Voor dit 5G-netwerk worden bestaande 4G-frequenties en -zendmasten gebruikt die de provider al in zijn bezit heeft. De nieuwe frequentiebanden voor 5G zijn namelijk nog niet beschikbaar.

Voor het verdelen van het huidige frequentiespectrum tussen 4G en 5G krijgt Vodafone Ziggo hulp van het Zweedse bedrijf Ericsson. Voor het spectrumdelen levert Ericsson een technologie genaamd ‘Dynamic Spectrum Sharing’ (DSS). Afhankelijk van de compatibiliteit van je toestel ontvang je 4G of 5G. Zodra je buiten het 5G-dekkingsgebied komt, schakelt je telefoon automatisch over naar 4G.  

Het spectrumdelen is mogelijk omdat er nu nog weinig aanbieders en gebruikers een beroep kunnen doen op 5G.

In deze eerste fase van 5G zal de datasnelheid in de praktijk gemiddeld 10 % hoger zijn dan via het huidige 4G-netwerk. Zodra de voor 5G bestemde frequenties beschikbaar zijn moet die snelheid oplopen tot 1Gbps; ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G.

Om gebruik te kunnen maken van dit 5G-netwerk moet je een toestel hebben dat deze mogelijkheid heeft en een Red of Red Pro abonnement van Vodafone. Als de dienst werkt kunnen een week later ook klanten met een Start-abonnement (met bijbetaling) gebruikmaken van het snellere internet, schrijft VodafoneZiggo.

Het is opvallend dat Vodafone Ziggo er nu voor kiest om 5G uit te rollen omdat er in de afgelopen weken ruim twintig zendmasten in brand zijn gestoken. Dit zijn mogelijk extremistische protestacties tegen de komst van het 5G-netwerk. ‘We willen Nederland deze innovatie niet onthouden. Zeker niet in deze tijd waarin we zo verbonden zijn. […] We nemen de beveiliging heel serieus en hebben zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen getroffen’, zei Jeroen Hoencamp van Vodafone Ziggo hierover tegen het Parool.

Lees ook

Nieuwsbrief