Twents smart grid in Duitsland

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Het door de Universiteit Twente ontwikkelde smart grid besturingssysteem Triana beleeft binnenkort zijn primeur. In samenwerking met RWE integreert het onderzoeksinstituut CTIT (Centrum voor Telematica en Informatietechnologie) zijn beheers- en regelmethodologie in het slimme energienetwerk van een nog te bouwen kinderdagverblijf in het Duitse Haren.

De energieleverancier levert hierbij de hardware, zoals zonnepanelen, warmtepompen en accu’s. ‘RWE bood ons deze kans en Duitsland is voor ons ook niet zo ver weg’, zegt UT-onderzoeker dr.ir. Albert Molderink over de buitenlandse primeur.

De Twentse universiteit werkt al zeven jaar aan het besturingssysteem, dat vraag en aanbod van energie op elkaar afstemt met behulp van voorspellingen en planningen. Molderink: ‘Zoals de naam Triana, ook wel drietand genoemd, al suggereert werkt het systeem in drie stappen.’ In de eerste stap voorspelt het systeem de energievraag en het aanbod. Door met de vraag te gaan schuiven kan er een planning worden gemaakt. De derde stap draait om real-time besturing.

‘Het lokale besturingssysteem gaat de planning uitvoeren, maar natuurlijk moeten we rekening houden met fouten in de voorspelling. Het systeem vangt deze afwijkingen op door continue aansturing’, aldus Molderink. Met de eerste twee stappen (voorspellen en plannen) onderscheidt Triana zich van andere smart grid projecten, zoals het Powermatching City Hoogkerk project.

Triana is zowel kleinschalig als op stads- en wijkniveau inzetbaar. Op LLowlab (zie TW 33/34) demonstreerde de Twentse universiteit dit al met een maquette, waarbij het besturingssysteem reageerde op het aanbod van lokaal opgewekte energie.

Lees ook

Nieuwsbrief