Tweedehands satellieten voor NASA

Mischa Brendel

Het ziet er naar uit dat de NASA een paar afdankertjes krijgt van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO), één van de zestien inlichtingendiensten die het land rijk is. Het gaat om twee satelliettelescopen die de inlichtingendienst oorspronkelijk in had willen zetten als spionagesatellieten. Dit meldt de Amerikaanse krant de Washington Post.

De NRO vindt de satellieten vermoedelijk te oud en niet meer goed genoeg om zelf te gebruiken. Beide telescopen hebben spiegels met een diameter van 2,4 meter, net als de Hubble telescoop, maar bezitten een tweede beweegbare spiegel, waardoor het gezichtsveld honderd keer groter is dan dat van Hubble.

Tijdens een presentatie aan de pers toonde een wetenschapper een foto van één van de telescopen. De foto was echter vanwege ‘veiligheidsredenen’ zo onherkenbaar gemaakt, dat de zaal in lachen uitbarstte. Overigens zijn deze zwarte balken zeer eenvoudig van de foto te verwijderen.

Lees verder onder de foto's

De foto van de satelliet zoals deze tijdens de presentatie werd getoond

 

Dezelfde foto zonder alle zwarte balken

Het cadeau lijkt op het eerste gezicht mooi voor NASA, dat zijn budget zag slinken en hierdoor moeite heeft met het ontwikkelen van de James Webb Space Telescope, de opvolger van Hubble, die nog zeker zes jaar van lancering is verwijderd. De voormalige spionagesatellieten hebben echter nog veel werk nodig voor ze klaar zijn voor lancering. Zo bezitten de twee telescopen geen camera’s en ook andere instrumenten ontbreken, evenals onder meer een wetenschappelijk programma en middelen voor data-analyse. Dit alles zou NASA zelf moeten financieren en het is nog maar de vraag of de Amerikaanse ruimteorganisatie hiertoe in staat is.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required