Tweede kerncentrale Borssele onder vuur

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Vorige week meldde het Zeeuwse energiebedrijf Delta, de vergunningaanvraag voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele een half jaar uit te stellen. Deze aanvraag stond voor vandaag op de agenda voor een aandeelhoudersvergadering, maar Delta wil eerst meer duidelijkheid krijgen over mogelijke investeerders en samenwerkingsverbanden.

Dit besluit van Delta veroorzaakte reuring onder de aandeelhouders, die volgens het Financieel Dagblad spreken van een ‘onbeschofte’ en ‘knullige’ manier van opereren, met het vertrek van topman Peter Boerma als gevolg.  Daan van Doorn, voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van Delta, maakte Boerma’s ontslag vandaag bekend tijdens de aandeelhoudersvergadering. Daarnaast heeft de RvC besloten dat Delta maximaal tien miljoen euro mag uitgeven in dit traject, tot duidelijk is hoe het verder moet.

Naast aandeelhouders tonen ook 69 hoogleraren, waaronder Wubbo Ockels en Herman Wijffels, hun ontevredenheid. In een open brief, die  op 21 december in het NRC Handelsblad verscheen, betogen ze zich tegen de komst van een tweede kerncentrale. Een tweede kerncentrale is onnodig, onbetaalbaar, onrendabel en niet duurzaam. De hoogleraren menen dat de benodigde investering van zes miljard euro voor dit project, beter besteed is aan duurzame energie. Dit levert significant meer innovatie, werkgelegenheid en economische structuurversterking op voor Nederland.

Lees ook

Nieuwsbrief