Tweakers.net vernieuwt website

Leestijd: 3 minuten

Erwin Boutsma

De immens populaire website Tweakers.net heeft een nieuw uiterlijk en enkele nieuwe functies gekregen.

Het eerste wat opvalt aan de vernieuwde Tweakers.net is het sobere uiterlijk: de vorige website oogde aanmerkelijk voller dan het vele ‘wit’ dat de bezoeker nu te zien krijgt. Niettemin is het kleurgebruik en de professionele uitstraling hetzelfde gebleven, waardoor de argeloze bezoeker het onmiddellijk herkent als Tweakers.net, wat een knappe prestatie is. Belangrijke en populaire kenmerken van de de elektronica/ict-website, zoals de nieuws- en reviewrubrieken, het GoT-forum en de Pricewatch, zijn uiteraard allemaal gebleven en waar mogelijk verbeterd.

Tweakers.net is ooit begonnen als een hobbyproject, groeide uit tot de grootste Nederlandse community op het gebied van elektronica, computers, gaming, etc., en werd uiteindelijk overgenomen door VNU. De uitgever professionaliseerde de website zonder het licht ‘geeky’ karakter geweld aan te doen. Tweakers.net heeft inmiddels 3,7 miljoen unieke bezoekers en bijna negentig miljoen pageviews per maand, waarmee het zich stabiel in de top 20 van drukst bezochte websites van het Nederlandstalige internet bevindt.

Naast het meer opgeruimde uiterlijk – deels een gevolg van het verdwijnen van de veel ruimte innemende ‘tracker’, een soort persoonlijk berichtenoverzicht – vallen de vier grote blokken onder het menu op. Het zijn uitgelichte artikelen, die de redactie om de één of andere reden belangrijker vindt dan de andere artikelen. Opmerkelijk genoeg zit er geen geschiedenisfunctie in de blokken: je ziet die vier op dat moment, en kunt niet terugbladeren naar eerdere blokken. Er zijn zes tabbladen, waarmee je wisselt tussen categorieën.

Aan de layout en taxonomie van alle content is ook één en ander gewijzigd, al moet ik zeggen dat de overzichtelijkheid er niet (sterk) op vooruit is gegaan. Misschien is het een kwestie van gewenning en onvermijdelijk op websites met zoveel functies en soorten content, maar toch is het lastig de samenhang en het gewicht te ontdekken in de verschillende categorieën, tabbladen en menu’s, die bovendien veranderen qua layout en samenstelling zodra je een ander tabblad of menu kiest. Ik kreeg tijdens het navigeren in de afgelopen twee dagen steeds het idee dat ik iets miste of niet op de snelst mogelijke manier bij een functie of categorie kwam. Ook heb ik vergeefs gezocht naar de shopreviews; deze lijken geen plaats (meer) te hebben in de menustructuur, maar zijn alleen heel omslachtig te bereiken door te hoveren boven de beoordeling van een website als je zoekt naar de beste prijs van een item in de Pricewatch, of door direct tweakers.net/shopreview in te tikken. Zelfs de eigen zoekfunctie van de website vindt de shopreviews niet.

Niet alleen het uiterlijk en de layout zijn onder handen genomen, ook ‘onder de motorkap’ is heel veel onzichtbaar veranderd: er zijn zo’n 260.000 regels PHP- en Java-code herschreven. Daarnaast zijn enkele functies uitgebreid en verbeterd, zoals de zoekfunctie, die nu in vrijwel de hele website zoekt in plaats van in de aparte databases. Het forum valt daar overigens nog niet onder, maar daar wordt volgens Tweakers.net nog aan gewerkt. Daarnaast zou  de vernieuwde website beter geschikt zijn voor aanraakgevoelige bediening, al heb ik nog niet kunnen ontdekken in welk opzicht.

Het verdienmodel van Tweakers.net is niet helemaal duidelijk. Een bescheiden blokje aan de rechterkant verwijst naar IT-banen en na uitschakeling van mijn adblockers verscheen daarboven alleen een net zo bescheiden blokje met ‘Gesponsorde acties op Tweakers’. Dat het er netjes uitziet voor de bezoeker is een feit, maar voor adverteerders is het duidelijk geen premium-plek.

Tweakers.net heeft een loyale en actieve community, waar de website vaak gebruik van maakt. Zo ook nu: in een oproep op de website en in het forum wordt alle gebruikers gevraagd op ‘bughunt’ te gaan: de vondst van de meest opvallende of bizarre bug in de nieuwe website wint een Google Nexus 7-tablet.

Al met al is de nieuwe website van Tweakers.net niet alleen een modernisering, maar ook een verbetering, al is dat niet op elk punt even duidelijk en vergt de nieuwe indeling enige gewenning. De enorme community achter Tweakers.net zal hier echter weinig moeite mee hebben, omdat de herkenbaarheid en de populairste functies zijn gebleven.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: