Tussen minachting en cynisme

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Ongelooflijk, maar waar: 25 van de 37 leden van het landbouwcommissie van het Europees Parlement denken dat hun achterban te dom is om een vegaburger van een hamburger te onderscheiden. Regelmatig krijgen linkse plannen het verwijt van paternalisme, maar het onzalige voorstel om het gebruik van de termen ‘steak, worst, escalope, burger en hamburger’ exclusief te reserveren voor producten van dood dier, is lastig te overtoepen.

Stel nu eens dat er echt verwarring zou bestaan tussen vleesvervangers en vlees. Dan zou de vrees daarvoor onder vegetariërs het grootst zijn. Zij willen koste wat kost vlees vermijden. Maar zij grijpen nooit mis. Anders zouden sojaburgers wel een andere namen hebben gehad. Zijn vegetariërs dan slimmer dan vleeseters? Ik denk het niet. Ik denk dat de werkelijke dommeriken in de landbouwcommissie van het Europarlement zitten.

Iedereen weet dat we collectief minder dierlijke eiwitten moeten gaan consumeren. Voor de wereld, voor de dieren en voor onze eigen gezondheid. We willen juist dat klanten die vegaschnitzel pakken! Zou je dan de zuiver hypothetische verwarring tussen sojasteak en rundersteak willen oplossen door de vegaworst zijn achtervoegsel te ontzeggen of door de reguliere worst te voorzien van een duidelijke foto van een karkas in een abattoir en een extra label ‘gegarandeerd 100% kadaver’? Duidelijk en educatief, net als bij sigarettenpakjes. Het levert tegelijk nuttige sturing en biedt waardevolle informatie aan de verstokte vleeseter die tegen beter weten in per se wil dat er dieren zijn doodgemaakt voor zijn proteïnen.

De vraag dringt zich op hoe we de necrofiele consument straks moeten beschermen tegen kweekvlees. Het smaakt precies zoals de oude vertrouwde escalope, maar er is geen dier voor dood gemaakt; mag je er dan wel escalope op schrijven? En op hoeveel andere vlakken stoot de achterom kijkende consument zijn neus? Hij koopt een klappertjespistool en blijkt er niemand mee dood te kunnen schieten. Misleiding! Hij koopt alcoholvrij bier en wordt de volgende ochtend zonder hoofdpijn wakker. Dat was de bedoeling niet!

Waarom houden politici zich niet bezig met werkelijke misleiding van de consument? Bijvoorbeeld: 80% van de autokopers voelt zich op het verkeerde been gezet door de voorlichting over welke informatie zijn auto doorstuurt naar de fabrikant, meldt het FD. Auto’s blijken privacy-nachtmerries. Consumentenbescherming is een hypocriete vlag waaronder de landbouwcommissie het cynische belang verbergt dat zij werkelijk verdedigt: dat van veetelers.

Burger King – toch bepaald geen firma van bomenknuffelaars – heeft beduidend meer vertrouwen in de cognitieve vermogens van zijn klanten dan voornoemde Europarlementariërs in hun kiezers. De hamburgerketen introduceerde vorige week de ‘Impossible Whopper’: een hamburger van plantaardig eiwit die niet van echt te onderscheiden is. Gelukkig is ‘Whopper’ een merknaam en heeft het Europarlement daar niets over te zeggen.

Lees ook

Nieuwsbrief