Christian Jongeneel
Toen het besluit viel om een metrotunnel dwars onder Amsterdam CS door te leggen, stonden de ingenieurs voor het probleem hoe dit te rijmen met de drieduizend houten palen waarop het station op de plaats van de beoogde tunnel gefundeerd was.
Besloten werd om de fundering te vervangen door een betonnen tafel met negentig stalen poten als fundering. Verschillende nieuwe technieken kwamen eraan te pas om in de krappe ruimte onder het station een nieuwe fundering aan te leggen. ConventioÂneel heien van bovenaf was immers onmogelijk.
Â
Onderwaterbeton
Nadat de tafel was aangebracht, werd eerst achter droge damwanden een sleuf tot zes meter onder nap onder het station uitgegraven. In 2009 werd water in de sleuf gelaten, waarna bouwer Strukton nog eens dertien meter dieper baggerde. Een bekleding van onderwaterbeton zorgde dat de sleuf intact bleef.
Â
Na negen jaar voorbereiding werd op 31 mei de 136 meter lange tunnel, die al vier jaar lag te wachten, voorzichtig de sleuf in gevaren om te worden afgezonken. Een unieke operatie, want het gebeurde niet eerder dat een afzinktunnel onder een gebouw werd aangelegd, laat staat een belangrijk monument als Amsterdam CS dat onder geen beding schade mocht oplopen. Als de tunnel eenmaal is afgezonken, wordt de sleuf verder met zand gevuld. De hulpconstructie met de tafel verliest dan zijn functie.
Â
In de Amsterdamse Suezhaven liggen ook al de drie tunneldelen klaar die de vierhonderd meter onder het IJ moeten overbruggen. Daarvoor zal een sleuf uitgebaggerd worden, waarna de delen in de loop van 2012 afgezonken zullen worden.
Â
Eerder in mei ging Molly, de derde boormachine van de Noord/Zuidlijn, aan de slag. Molly gaat vanaf het Scheldeplein in noordelijke richting graven.