Menno Steketee
Het Cessna Citation laboratoriumvliegtuig dat de Technische Universiteit Delft en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) gezamenlijk beheren, heeft eind oktober in Canada elektronica getest die een nieuwe methodiek van landen op instrumenten mogelijk maakt.
De testlanding van de Citation had plaats op het vliegveld van Kitchener Waterloo, niet ver van Toronto.
Deze nieuwe apparatuur luistert naar de naam LPV/WAAS (Localizer Performance with Vertical guidance, Wide Area Augmentation System). Dit systeem maakt gebruik van gps aangevuld met gegevens van geostationaire satellieten en een netwerk van grondstations, die samen de nauwkeurigheid van gps significant vergroten.
LPV/WAAS is een Amerikaans systeem; een Europees equivalent, EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) is sinds maart operationeel. EGNOS geldt als aantrekkelijk alternatief voor het Instrument Landing System (ILS) waarvan het vliegverkeer rond grote vliegvelden afhankelijk is. Zo zijn de kosten van het handhaven van LPV/EGNOS lager dan die van het in de lucht houden van de ILS-systemen.
‘ILS werkt in de fm-band die steeds meer wordt belaagd door allerlei radio- en televisiestations. Bij de frequentieband die LPV/EGNOS gebruikt, heb je daar geen last van’, stelt Arun Karwal, testpiloot van het NLR die de proefvlucht samen met zijn collega Xander in ’t Veld van de TU Delft uitvoerde. LPV heeft daarnaast een ‘grote integriteit’, wat betekent dat de piloten kunnen vertrouwen op constante nauwkeurigheid.
De apparatuur, die in Canada is ingebouwd, is onderdeel van de totale modernisering van het laboratoriumvliegtuig van de TUD en NLR. Zo zijn ook nieuwe displays aangebracht, zijn voorzieningen getroffen voor de makkelijke installatie van experimentele apparatuur en voor snelle dataverwerking. Het NLR en de TUD stellen dat de Citation nu weer voor minstens tien jaar geschikt is om proefvluchten uit te voeren om nieuwe procedures en technologie te toetsen. In ‘t Veld: ‘We anticiperen hiermee op een alom verwachte uitbreiding van LPV/EGNOS in Europa. Deze cockpitmodernisering betekent echt een grote vooruitgang.’