TU/e presenteert gezinszonnewagen

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Na de Universiteit Twente, heeft ook de Technische Universiteit Eindhoven zijn nieuwe zonnewagen gepresenteerd: Stella Lux.

Het is de tweede keer dat de TU/e meedoet aan de Bridgestone World Solar Challenge en wederom doet het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) mee in de Cruiser-klasse. 

Stella Lux, de opvolger van Stella, biedt plaats aan vier personen en is grotendeels opgebouwd uit koolstofvezel en aluminium om het gewicht tot een minimum te beperken. Op een zonnige dag in Nederland wekken de zonnepanelen op de wagen voldoende energie op om, in combinatie met het accupakket aan boord, de auto een actieradius van 1.000 km te geven, wat de wagen een positief energiesaldo geeft, zo stelt het STE.

De zonnewagen van de TU/e biedt ruimte aan vier inzittenden, telt 5 deuren en heeft 381 zonnecellen die voldoende energie opwekken om de auto voort te bewegen. Energie die Stella Lux niet direct kan gebruiken, wordt opgeslagen in accu’s met een capaciteit van 15 kWh. De auto is circa 4,5 m lang, 1,8 m breed en 1,1 m hoog en weegt 375 kg. De topsnelheid van Stella Lux ligt op 125 km/h.

In 2013 maakte de TU/e zijn debuut in de Cruiser-klasse en wist toen meteen de eerste plaats te halen. In deze klasse ligt de nadruk op een praktisch en gebruikersvriendelijk ontwerp en minder op snelheid. Dit jaar telt snelheid echter wel zwaarder mee dan de vorige keer. Hoewel het STE er wel over dacht om zich vooral te richten op het ontwerpen van een lichtere auto om deze zo meer snelheid te geven, koos het studententeam er uiteindelijk toch voor om weer een volwaardige gezinsauto te ontwikkelen. ‘Met de keuze om de vierpersoonsauto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen én bewijzen dat deze energiepositieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is’, aldus Tom Selten, team manager van het STE.

Lees ook

Nieuwsbrief