TU/e presenteert gezinsauto op zonne-energie

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Het Solar Team Eindhoven van de TU/e heeft vandaag ‘Stella’ gepresenteerd, de eerste gezinsauto op zonne-energie.

Met de zonnewagen wil het studententeam deelnemen aan de World Solar Challenge 2013 in Australië, waar eerder ook al de TU Delft en de Universiteit Twente aan deelnamen en opnieuw meedoen. Het grote verschil is echter dat de TU/e meedoet in de Cruiser klasse, een nieuwe klasse in de zonnerace waarbij de deelnemende wagens niet uitsluitend worden beoordeeld op snelheid, maar ook op onder meer comfort en het aantal passagiers dat er in de auto kan. De organisatie wil hiermee sturen naar de ontwikkeling van zonnewagens die gewoon de weg op mogen.

Stella biedt ruimte aan vier personen, heeft een kofferbak en een actieradius van 600 km (de totale afstand die de wagens in Australië moeten afleggen bedraagt circa 3.000 km). Volgens de bouwers van de auto is deze energiepositief: tijdens het rijden genereert de wagen meer elektriciteit dan deze verbruikt.

De wagen is gebouwd met materialen als koolstofvezel en aluminium en heeft onder andere een touchscreen om de wagen te bedienen met zo min mogelijk knoppen. Het stuur kan uitzetten en krimpen om hiermee aan te geven dat de auto te hard of te zacht rijdt.

Om aan te tonen dat Stella inderdaad een volwaardige auto is, laat het Solar Team Eindhoven de wagen keuren door de RDW.

Lees ook

Nieuwsbrief