TU/e en Philips bundelen onderzoek op HTC

Indra Waardenburg

De afgelopen maand hebben 45 wetenschappers van de onderzoeksgroep biomedische NMR (nucleaire magnetische resonantie) van de TU/e hun intrek genomen in een laboratorium op de High Tech Campus in Eindhoven.

In dit laboratorium, met de naam Center for Imaging Research and Education (CIRE), richten de onderzoekers zich samen met Philips Research op verschillende toepassingen van medische beeldvorming.

‘Philips en de TU/e werken al lang samen op dit gebied. Door kennis, kunde en infrastructuur te combineren op één locatie kunnen we deze samenwerking optimaliseren, wat uiteindelijke moet leiden tot meer efficiënte en snellere innovaties’, aldus Joost Maltha, woordvoerder bij Philips Healthcare.

Het onderzoek dat in het laboratorium centraal staat, is de beeldgeleide geneesmiddeltoediening bij de behandeling van kanker. Bij deze manier van chemotherapie komen de in microcapsules verpakte medicijnen via het bloed bij de tumor, waarna deze door middel van verhitting met behulp van gebundeld geluid vrijkomen. ‘Afgelopen februari hadden we bij dit onderzoek een doorbraak’, vertelt Maltha. ‘In een preklinisch onderzoek kon de afgifte voor het eerst real time gevisualiseerd en gemeten worden.’

Het MR-HIFU systeem (MR-geleid High Intensity Focused Ultrasound), dat de geluidsgolven bundelt, wordt momenteel ook in Utrecht gebruikt bij preklinisch onderzoek naar de behandeling van borsttumoren.

Bij de verhuizing nam de onderzoeksgroep zijn eigen apparatuur mee naar de HTC, waaronder een 7 en 9,4 Tesla MRI-systeem. Voor de gebruikte tijd en faciliteiten betaalt de Eindhovense universiteit een vergoeding. Naast het doen van onderzoek, gebruikt de TU/e het laboratorium ook binnen hun onderwijsprogramma’s.

Philips Research en de TU/e blijven niet de enige twee partijen in het onderzoekslaboratorium. Met zijn drieduizend vierkante meter biedt het CIRE ook ruimte voor andere bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van beeldvormende technieken.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required