TU Delft Hydro Motion Team onthult de nieuwste waterstofboot

Leestijd: < 1 minuten

Het TU Delft Hydro Motion Team heeft vol trots hun nieuwe vliegende waterstofboot gepresenteerd. De boot is gedoopt door John Williams om het succes te wensen in Monaco. Het team heeft de boot zelf ontworpen en gebouwd en zal meedoen aan het wereldkampioenschap in Monaco in juli 2023. Het thema van dit jaar is: “Turning the Tide”, omdat het studententeam de maritieme industrie aanzet tot actie naar een duurzame toekomst.

Waterstofboot

De zelfgebouwde boot vaart op waterstof. Dit heeft als voordeel dat de boot alleen water uitstoot in tegenstelling tot energiebronnen die nu nog veel gebruikt worden en broeikasgassen uitstoten. Het team maakt gebruik van ‘groene’ waterstof. Dit betekent dat de waterstof geproduceerd is met duurzame energie en er dus geen broeikasgassen zijn uitgestoten gedurende het productieproces. Het studententeam wil laten zien wat de potentie van waterstof is in de maritieme industrie.

Door dit jaar een lichtere en efficiëntere boot te maken dan vorig jaar kan de waterstof ook nog eens efficiënter gebruikt worden. Vooral voor langere afstanden is een waterstofboot veel geschikter dan bijvoorbeeld een boot op batterijen. Om sneller te kunnen varen op minder brandstof, foilt of “vliegt” de boot dit jaar. Belangrijk hiervoor zijn de hydrofoils onder de boot, ook wel draagvleugels genoemd. Vanaf 25 km/h zal de boot opstijgen uit het water en zullen alleen de draagvleugels en de propeller onder water zitten.

Onthulling waterstofboot

Het TU Delft Hydro Motion Team is in augustus 2022 begonnen met het ontwerpen van deze nieuwste waterstofboot. Nadat het team hun ontwerp december 2022 presenteerde, konden ze beginnen met de productie. Nu de waterstofboot gebouwd is, kan het team de boot gaan testen en zich voorbereiden op de Monaco Energy Boat Challenge.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: