Hilde de Laat
Het Arnhemse trolleynet gaat stroom leveren aan e-taxi’s van Breng Flex, als onderdeel van het project Smart Trolley Grid, waarbij onder andere Connexxion betrokken is.
Een mast van de trolleybovenleiding is daarvoor omgebouwd tot laadpaal met twee conventionele oplaadpunten. Bovendien zijn in de laadpaal hergebruikte autoaccu’s geïnstalleerd die de remenergie van de voorbijkomende trolleybussen opslaan.
Bedenker ir. Jan Fransen legt uit: ‘De twee accupakketten van zestien cellen leveren 10 kWh als ze volledig geladen zijn. De voorbijkomende trolleybussen remmen samen grofweg één uur per dag, waardoor de accu’s in een dag geladen zijn. Eén Hyundai Ioniq, waar Breng Flex in rijdt, kan zo tot 36 % worden opgeladen. Normaliter verbranden bussen deze remenergie; wij gebruiken het juist. Het is gratis energie.’
Fransen werkt samen met de start-up Second Life Batteries. ‘Vooral de lithiumijzerfosfaat-accu’s zijn interessant voor hergebruik, aangezien deze moeilijk recyclebaar zijn en normaal worden vernietigd. We gebruiken alleen cellen die meer dan 80 % capaciteit kunnen leveren.’
De rest van de stroom om de elektrische auto’s van Breng op te laden komt direct uit de bovenleiding. ‘Scherpe prijsafspraken maken deze ultragroene stroom extra voordelig’, aldus Fransen. De spanning op de bovenleiding fluctueert tussen de 250 V en 1.000 V. Fransen: ‘We gebruiken nu een dc-dc converter, maar ontwikkelen in samenwerking met de TU Delft en PRE een speciale omvormer. Deze SiC-halfgeleider kan makkelijker in de laadpaal verwerkt worden, behaalt 99 % rendement en laadt snel.’ Deze omvormer moet begin volgend jaar in een paal in Oosterbeek komen.