Nieuws
0

Transparant hout kan glas vervangen

Rijkert Knoppers

  • Lignine verwijderd
  • Grote transparantie

Binnen afzienbare tijd is het mogelijk om in een industrieel proces fineerhout zo te behandelen dat dit glas kan vervangen in ramen en zonnepanelen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Wallenberg Wood Science Center van het Zweedse KTH Royal Institute of Technology, dat onder leiding van hoogleraar Lars Berglund plaatsvond. Het transparante houten materiaal zou geschikt zijn voor massaproductie en heeft als groot voordeel dat het aanzienlijk goedkoper is dan glas.

Het fabricageproces verloopt in twee stappen. Allereerst vindt er verwijdering van de lignine plaats, vervolgens krijgt het poreuze fineersubstraat een impregnatie met een transparant polymeer. Dit laatste gebeurt in een oven bij 70 °C. ‘Door het verwijderen van de lignine is het materiaal zwakker dan het oorspronkelijke hout, maar we vullen het substraat op met plexiglas (polymethylmethacrylaat, PMMA), waarna het materiaal ruwweg twee keer zo sterk is als het oorspronkelijke hout’, verklaart Berglund per e-mail. ‘Dit is mogelijk omdat we niet alleen de nanoporiën opvullen, waar de lignine oorspronkelijk aanwezig was, maar ook de grotere poriën in het centrum van de vezels.’

Volgens Berglund is het bewerkte materiaal bijna net zo transparant als glas. ‘De lichttoetredingsfactor van dit houten materiaal is ruwweg 85 %, terwijl dat van glas bijna 100 % is,’ aldus Berglund. ‘We zijn voortdurend aan het werk om de transparantie te verbeteren. Daarnaast moeten we blijven oppassen dat tijdens het proces de cellulose niet gaat samenklonteren.’ De onderzoekers hebben voor hun onderzoek hout van de balsaboom gebruikt, maar andere houtsoorten zouden ook geschikt zijn.

Onderwerp:
BouwChemieCiviele TechniekMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×