Torenhoge schulden en de hoogste toren (update)

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Dubai wordt momenteel geplaagd door torenhoge schulden. Toch opent het emiraat vanavond officieel de hoogste toren ter wereld.

De precieze hoogte van de Burj Dubai, Arabisch voor ‘toren van Dubai’, wordt tot de officiële opening geheim gehouden, maar volgens verscheidene bronnen is de toren zeker 817 meter hoog.

De Burj Dubai telt maar liefst 160 verdiepingen met een totale oppervlakte van 350.000 m2. Er waren 330.000 m3 beton en 31.400 ton ijzer nodig voor de bouw van het immense gevaarte. Ondanks het feit dat de fundamenten meer dan 45 meter diep zijn, is de toren al zes centimeter gezakt. De bouw van de toren heeft in totaal meer dan drie miljard euro gekost.

Lees verder onder de afbeelding.

De Burj Dubai is 's werelds hoogste toren. (beeld: Burj Dubai)

De Burj Dubai is 's werelds hoogste toren. (beeld: Burj Dubai)

In 2004 werd er begonnen met de bouw van de Burj Dubai en aanvankelijk verliep alles voorspoedig. Toch liep de opening van de toren ruim een jaar vertraging op, onder meer door de economische crisis.

Dubai mag zich vanaf vandaag officieel het land met de hoogste toren ter wereld noemen. De schuld van het land is intussen ook torenhoog: het emiraat heeft meer dan 50 miljard euro aan schulden en een grote crisis kon alleen afgewend worden met financiële hulp van buuremiraat Abu Dhabi.

Update: de officiële opening van de Burj Dubai heeft inmiddels plaatsgevonden. Hierbij is ook de uiteindelijke hoogte van het gebouw bekendgemaakt: 828 meter.

Lees ook

Nieuwsbrief