‘Topsectorenbeleid werpt vruchten af’

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Nederland heeft de achtste positie in de top van de meest concurrerende economieën van het World Economic Forum weten vast te houden. In deze lijst van concurrerende economieën staan in totaal 144 landen. Vorig jaar zakte Nederland van de vijfde naar de achtste positie.

Op het gebied van innovatie scoort Nederland zelfs beter dan vorig jaar. Volgens prof. Henk Volberda, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, komt dit omdat het topsectorenbeleid eindelijk zijn vruchten begint af te werpen. Hij somt op: ‘Waar er afgelopen jaren een oplopend tekort was aan hoogwaardige kenniswerkers, zijn er nu beduidend meer technici en ingenieurs beschikbaar en neemt de aanwas van studenten voor technische opleidingen toe. Daarnaast is de samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven in de verschillende topsectoren sterk verbeterd. Tevens zijn de bedrijfsinvesteringen in r&d licht toegenomen. En tenslotte zijn de wetenschappelijke onderzoeksinstituten in Nederland van topkwaliteit.’

Volgens Volberda scoort Nederland verder vooral sterk door het excellente hoger onderwijs, de snelle toepassing van nieuwe technologieën en ict en de continue aandacht voor innovatie. Ook de Nederlandse infrastructuur en de concurrerende, open markten spelen een belangrijke rol in de handhaving van de achtste positie. De te weinig flexibele arbeidsmarkt en het kwetsbare financiële systeem blijven volgens Volberda zwakke punten. Ook kunnen MKB’s maar moeilijk krediet krijgen bij banken.

Zwitserland is voor het zesde jaar op rij lijstaanvoerder. Ook Singapore weet zijn tweede plek vast te houden. Op de derde plek staat de VS, dat twee plaatsen is gestegen. De hoge positie van Zwitserland komt volgens Volberda vanwege de hoge r&d-investeringen, uitstekende kennis­instellingen en goede samenwerking tussen bedrijfsleven en universiteiten in het land. Ook telt Zwitserland relatief gezien het hoogste aantal patentaanvragen ter wereld.

De kloof tussen Noord-Europa en Zuid- en Oost-Europa blijft bestaan: de zes Europese landen die in de top 10 van ‘s werelds meest concurrerende economieën staan, zijn allen Noord-Europees.

Lees ook

Nieuwsbrief