TNO bouwt aan ionenmotor voor minisatelliet

Leestijd: < 1 minuten

Henk Klomp

Een Europees consortium gaat een tien keer zo kleine motor bouwen voor voortstuwing in de ruimte dan de huidige kleinste motoren.

Hij is bedoeld om kleine satellieten, de zogenaamde cubesats, tot voorbij de maan te brengen. De raketmotor, die grotendeels uit silicium zal bestaan, gebruikt een vloeibaar zout als brandstof. Dit zout zal worden geïoniseerd, waarna de ionen in een elektrisch veld worden versneld. Door de ionen vervolgens met hoge snelheid gericht weg te schieten, ontstaat stuwkracht.

 

Een ionenmotor kan per volume-eenheid meer stuwkracht ontwikkelen dan de huidige koudgasmotoren. De Delfi N3xT nanosatelliet heeft per millinewton stuwkracht één gram massa en een derde kubieke centimeter nodig. Het doel van de ionenmotor is deze stuwkracht in een dertigste kubieke centimeter te verwezenlijken.

 

Aan het project werken behalve TNO, ook Systematic, het Ecole Polytechnique de Lausanne, Queen Mary College in Londen en Nanospace uit Zweden mee. Kleine satellieten brengen interplanetair ruimteonderzoek al binnen enkele jaren binnen handbereik van universiteiten. Vroeger waren daarvoor nog de grote ruimtesondes nodig en de financiën van een staat.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required