Tip: Spannend verhaal over geheime cyberbunker van Nederlander

Leestijd: < 1 minuten

Dorine Schenk

In 2013 kocht de Nederlander Herman-Johan X. een voormalige Navo-bunker op een bergtop bij de Duitse stad Traben-Trarbach aan de Moezel. In september 2019 viel de Duitse politie met 650 man sterk deze bunker binnen. In de bunker runde de 60-jarige Nederlander, met een paar anderen, een datacentrum vol internetservers. Ze leverden daar jarenlang diensten voor cybercriminelen, zoals websites voor hackers en grote ondergrondse drugsmarktplaatsen.

De politie nam honderden servers uit de cyberbunker in beslag. Deze werden gebruikt voor onder andere kinderporno, huurmoorden, drugs- en wapenhandel, vertelt cybercrimeredacteur Rik Wassens van NRC in de spannende aflevering van de NRC podcast Vandaag die op 14 april verscheen. Wassens ging naar Duitsland om uit te zoeken hoe deze Nederlander, samen met drie andere Nederlanders, twee Duitsers en een Bulgaar vanuit de bunker jarenlang honderden internetservers kon verhuren. In de podcast aflevering, die 20 minuten duurt, en de bijbehorende reportage die op 10 april verscheen, vertelt hij ook hoe onneembaar deze hypermoderne bunker is, waardoor de politie tactisch te werk moest gaan om te voorkomen dat de uitbaters zichzelf opsloten en rustig al het bewijs zouden wissen.

Het klinkt wat overdreven, maar juist vanwege die onneembaarheid was de bunker, die in de Koude Oorlog gebouwd werd, geschikt voor het stallen van deze servers die diensten aanbieden voor bedrijven of individuen met illegale praktijken of die om een andere reden een veilig onderkomen voor hun website zoeken. Het verhaal is begin augustus ook uitgebreid beschreven door de The New Yorker.   

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: