Tip: Recreëren op de Marker Wadden

Leestijd: < 1 minuten

Dorine Schenk

Hoera! De Marker Wadden bestaan één jaar. Wie de voortgang van dit kunstmatig aangelegde stukje natuur in het Markermeer zelf wil bewonderen kan erheen. Een paar keer per week vaart een veerboot in een ruim een uur van Bataviahaven in Lelystad naar de Marker Wadden. Op het grootste eiland, genaamd Haveneiland, kunnen bezoekers zelf rondlopen, recreëren aan het strandje of mee met een excursie door Natuurmonumenten.

Sinds Boskalis een jaar geleden bijna 30 miljoen kuub slib en zand opbaggerde van de bodem van het Markermeer en de eilanden opspoot, is er veel gebeurd. Er zijn inmiddels al meer dan 100 verschillende plantensoorten geworteld, waaronder de karthuizer anjer en het gele goudknopje. Ook zijn er steeds meer vogels, zoals visdiefjes, tapuiten en visarenden, die genieten van de vele insecten die de eilanden bewonen.

En de Marker Wadden groeien nog steeds, onder andere doordat slib uit een kunstmatige geul van 16 m diep het eiland op gepompt wordt.

Over het eiland loopt in totaal 12 km aan wandelpaden, die gedeeltelijk bestaan uit houten vlonders die over het sompige zand kronkelen. Uitkijktoren de Steltloper biedt een mooi uitzicht over de eilanden. Verder zijn er vogelkijkhutten, waarvan een dankzij een glazen wand ook uitzicht biedt op het leven onderwater.

Er is ook een jachthaventje dat publiekelijk toegankelijk is en er zijn plannen voor enkele vakantiehuisjes en een kleine camping. De benodigde energie voor voorzieningen zal geleverd worden door zonnepanelen en een windmolentje.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: