Tip: Opnieuw ‘Rethinking Energy’ in FT

Gerald Schut

De Financial Times heeft zes mooie stukken toegevoegd aan zijn online dossier ‘Rethinking Energy’. Het Internet of Thing (IoT) zal niet op lithium draaien, waarschuwen experts bijvoorbeeld.

De Britse chipfabrikant ARM rekent namelijk uit dat om een biljoen sensoren van energie te voorzien via kleine lithiumbatterijtjes drie maal de wereldvoorraad van het alkalimetaal is vereist. ‘Energie oogsten is simpelweg onvermijdelijk als je een grote hoeveelheid IoT-apparaten wilt laten functioneren,’ directeur James Myers. Kleine hoeveelheden energie halen uit de lokale omgeving kan via zonnepaneeltjes, piezo-elektrische energie uit vibraties of thermo-elektrische energie uit warmte. Welk techniek ook wordt toegepast de energieopbrengst blijft minimaal. Daarom zal er altijd een inherente spanning blijven bestaan tussen de energie-honger van sensoren die je zoveel mogelijk wilt laten meten en de beperkte hoeveelheid beschikbare energie.

Saoedi-Arabië is inmiddels een mediacampagne begonnen om te benadrukken dat winning van olie in het land schoner is dan op veel andere plekken: makkelijk toegankelijk en raffinage is vanwege het lage watergehalte relatief energiezuinig. Oliewinning is goed voor maar liefst 15 tot 40 % van de broeikasgassen die in totaal vrijkomen bij het gebruik van benzine of diesel. Deze well-to-tank emissies verschillen sterk per land en bedrijf. Canada en Venezuela behoren tot de smerigste landen met teerzanden en moeilijk winbare zware olie. Oliebedrijven merken dat investeerders hier meer rekening mee beginnen te houden. Zo wordt de winning door het Noorse Equinor deels aangedreven met waterkracht.

Ondertussen zoekt China oplossingen voor zijn groeiende afvalprobleem. Dit jaar is het al gestopt het importeren van plastic afval, waardoor recyling-systemen overal ter wereld spaak lopen. Volgend jaar wil het een volledig verbod op alle typen afval. 60 % van het Chinese huisvuil gaat nog naar de vuilstort. Het land werkt hard aan verschillende vormen van waste-to-energy, zoals vergassing, vergisting en moderne afvalverbrandingsinstallaties.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required