Tip: Olieprijs: Geopolitiek + Corona = …

Leestijd: < 1 minuten

Jan Spoelstra

Begin dit jaar stond de olieprijs op $72, halverwege vorige week nog slechts op 30. In de eerste vanwege het coronavirus via Skype opgenomen uitzending van Studio Energie komt Hans van Kleef, energie-econoom bij ABN Amro, uitgebreid aan het woord over deze trend.

Van Kleef schetst hoe Saoedi Arabië, Rusland en de VS – samen goed voor een derde van de wereldwijde olieproductie – in een stevig geopolitiek partijtje armpje drukken zijn beland. Daar komt nu het coronavirus overheen en het wegvallen van 20% van de olievraag. Opslagtanks raken vol, tankers worden tot de nok afgevuld en voor anker gelegd en prijzen zakken verder in de hoop op een partij die nog olie op wil kopen; want productielocaties stil leggen is een dure exercitie. Presentator Remco de Boer vraagt zich terecht af of je op een gegeven moment geen geld toe krijgt wanneer je olie afneemt.

En wat betekent dit voor energieconsumenten? Benzine wordt goedkoper, vliegen ook, maar als niemand meer ergens naar toe mag schieten we daar niets mee op. De elektriciteits- en gasprijs zal dalen en dat is met het vele thuiswerken weer interessant. Maar dit is slechts een schrale compensatie voor economische effecten op de lange termijn zoals het wegvallen van nieuwe investeringen van oliebedrijven, schralere pensioenen en een dalende werkloosheid.

Een goede podcast. De Boer gaat altijd weer de diepte in in zijn interviews.

 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: