Tip: komt sars-cov-2 dan toch uit een laboratorium?

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Bijna anderhalf jaar na de aanvang van de pandemie, weten we nog steeds niet zeker hoe het corona virus de mens bereikt heeft. Sprong het via een tussendier over van een vleermuis naar de mens (zoönose), of is er een ongelukje gebeurd in laboratoria in Wuhan, waar daadwerkelijk aan coronavirussen werd geknutseld?

Door het feit dat er nog steeds geen missing link gevonden is om de zoönose-theorie te ondersteunen en het feit dat China zich niet erg coöperatief opstelt bij onderzoek naar de oorsprong, krijgt de ‘lab-leak’ hypothese weer meer aandacht. The Economist geeft in ‘Possible, but far from proven’ een mooi overzicht van de argumenten.

Zo ontsnappen virussen met enige regelmaat uit laboratoria en waren de veiligheidsstandaarden in het Wuhan Institute of Virology niet fantastisch. Voorstanders zien intelligent design in sars-cov-2: het lijkt een kruising tussen een vleermuis-virus en een pangolin-virus, dat besmettelijker is gemaakt voor mensen. Maar Darwin wees er al op dat de evolutie ook tot wonderen in staat is.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required