Tip: kijk mee met de bouw van kerncentrale Hinkley Point C

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Woensdagavond zendt de BBC een unieke documentaire over de bouw van kerncentrale Hinkley Point C uit (BBC 2; 22:00). Dit tweede deel (60 minuten) van ‘Building Britain’s Biggest Nuclear Power Station’ toont de plaatsing van de reactoren (2 maal 1,63 GWe). Je ziet niet elke dag de bouw van een enorme kerncentrale van zo dichtbij.

‘Een hoogtepunt van menselijke ingenieurskunst, dat zelfs een meteorietinslag moet kunnen weerstaan,’ klonk het vorige week in deel 1, dat vorige week werd uitgezonden, en helaas niet vanuit Nederland is terug te kijken (ook niet met een gangbare VPN). De documentaire voor de BBC en de Open University ging in dit deel over de bouw van het fundament van het reactoreiland (56 m doorsnee) en de aanleg van 3 lange tunnels die 120.000 l koelwater per seconde moeten aanvoeren. Veel indrukwekkend shots vanuit de lucht en time lapses: regelmatig een lust voor het ingenieursoog, maar er wordt ook ingezoomd op de minutieuze inspectie van minieme imperfecties van de naden van de 1.8 m dikke dubbele behuizing van de reactor.

Naast het Britse Somerset in de buurt van Wales verrees een speciale in situ cementfabriek, omdat de samenstelling extreem nauw luistert en aanvoer via de weg logistiek überhaupt onhaalbaar zou zijn geweest. Ook werd een nieuw tijdelijk ‘stadje’ voor de 5000 werknemers gesticht werd. De documentaire had wel iets minder tijd aan de logistieke kanten van catering mogen besteden.

Hinkley Point C wordt, als hij volgens de huidige planning in 2025 af is, een van de eerste European Pressurized Reactors (EPR) van Europa worden met een huidige kostenschatting van € 20 à 30 miljard. Ook de Finse EPR Olkiluoto-3 (1,6 GW) en de Franse in Flamanville worden geplaagd door jarenlange vertragingen en budgetoverschrijdingen met een factor 2 à 3. De eerste werkende EPR is Taishan in China, dat sinds 2018 stroom aan het net levert. Hinkley Points C is eerder ‘het duurste bouwproject ooit’ genoemd.

Volgens het MIT-onderzoek The Future of Nuclear Energy in a Carbon-Constrained World  (2018) ligt het potentieel voor kostprijsdaling van kerncentrales verrassend genoeg niet zozeer goedkoper worden door nieuwe reactor-technologieën als wel door banale bouwplaatsverbeteringen en modulair bouwen. Als je de omvang van het project in Hinkley Point C ziet, begrijp je waarom.

‘Building Britain’s Biggest Nuclear Power Station’ bestaat uit vier delen van een uur. Deel 3 en 4 zijn op woensdag 16 en 23 juni te zien.

Lees ook:

Lees ook

Nieuwsbrief