Tip: jouw uitvinding als andermans wapen

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Ben je als uitvinder verantwoordelijk voor de kwaadaardige toepassingen die anderen vinden voor jouw prachtige vondst? ‘Should this exist’ bespreekt dit in een opbouwende podcast met oprichter van TED Talks en Wired Chris Anderson, die de grootste doe-het-zelf gemeenschap van drone makers ter wereld oprichtte en tegenwoordig directeur van dronefabrikant 3DR is.

Al snel zag hij dat ISIS zijn vondsten gebruikte om Syrische burgerdoelen te bombarderen. Op zo’n moment wordt het je koud om het hart, maar Anderson vindt dat uitvinders moeten uitvinden en de overheid moet reguleren. Een uitvinder hoeft volgens hem geen rekening te houden met onbedoeld misbruik door slechteriken, ook al kan je dat van tevoren voorspellen. Bij de democratisering van een militaire technologie als drones is dat zonder meer het geval. De podcast bespreekt spannende verhalen met geheime diensten en morele lessen uit science fiction boeken. Een wereld met nul criminaliteit is onwenselijk, leren we.

Anderson zelf vindt nog steeds dat een uitvinder geen morele verantwoordelijkheid draagt, maar heeft toch geleerd van de geschiedenis. ‘Ik dacht altijd dat de meeste mensen goed waren. Dat denk ik nog steeds. Maar het blijkt dat enkele slechte mensen met krachtige werktuigen veel meer impact kunnen hebben dan veel goede mensen met krachtige werktuigen. Velen van ons zaten er jammerlijk naast op dat punt.’

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required