Tip: Intelligente weddenschap over wereldwijde klimaatemissie

Gerald Schut

Het is werkelijk een plezier om twee interessante denkers hardop te horen twijfelen. In de podcast Resources Radio van de denktank ‘Resources for the Future’ leggen klimaatwetenschapper Ken Caldeira en Ted Nordhaus (oprichter van het Breakthrough Institute en auteur van ‘An Ecomodernist Manifesto’. Beide heren waren op Twitter voor $2000 een weddenschap aangegaan over de vraag of de wereldwijde CO2-emissie vorig jaar gepiekt heeft.

Nordhaus denkt van wel. Caldeira, denkt van niet, maar hoopt dat zijn rivaal de weddenschap wint. In de podcast denken ze hardop na over de vraag waarom ze ongelijk zouden kunnen hebben. Volgens Nordhaus zijn emissies de afgelopen tien jaren al ongeveer gelijk gebleven en verwachten de meeste modellen een daling na 2025. Die daling wordt vervroegd door de economische gevolgen van de corona-crisis. Caldeira denkt als geoloog op langere tijdschalen. Om de emissies vanaf nu alleen nog maar te laten dalen zouden economische verandering twee maal sneller moeten gaan dan ooit tevoren. Twee maal sneller dan na de oliecrisis in de jaren ‘70.

Beide mannen trekken ook lessen voor het klimaat uit de coronacrisis. Volgens Nordhaus toont corona de noodzaak van een technofix. Gedragsverandering is moeizaam en langzaam, terwijl iedereen, sceptici incluis, straks in de rij staat voor een vaccin. Caldeira ziet de noodzaak van gemeenschappelijke feiten. Als je het eens bent over het probleem, kan je over oplossing van mening verschillen. Aanrader.

Luister hier.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required