Tip: Hoe groen kan beton zijn?

Jan Spoelstra

In De Groene Amsterdammer van 3 juni verscheen het artikel ‘Hoe groen kan beton zijn?‘. Een onderzoeksjournalistiek project in samenwerking met de Duitse ZDF en het Belgische Knack. Het artikel zet uiteen hoe het Europese Emissiehandelssysteem (ETS) niet in staat is geweest de uitstoot van de industrie te beperken.

Oorzaak is dat er te veel uitzonderingen in het systeem zitten en er te veel rechten gratis weggegeven worden. Zo kan een bedrijf dat door het ETS oneerlijke concurrentie ondervindt van buiten de EU, zoals staalproducenten, gratis rechten verkrijgen. Als vervolgens door de economische tegenslag van 2008 de uitstoot afneemt, verdienen bedrijven aan het ETS. De huidige CO2-prijs bedraagt zo’n €50/ton. Pas bij €100/ ton CO2-uitstoot zijn verouderde industriële installaties zo duur dat alternatieven worden overwogen. Volgens De Groene blijft de industrie achterover leunen omdat ze weinig kosten hebben; en kijken vernieuwers teleurgesteld toe hoe zij te weinig opbrengst hebben.

Als voorbeeld haalt De Groene het Nederlandse New Horizon aan, dat gespecialiseerd is in het recyclen van beton, dat oneerlijke concurrentie ondervindt van de grote cementproducenten. Ook spreekt het blad Frans Timmermans over aanstaande aanpassingen aan het ETS.

Het artikel biedt een mooi overzicht, onderbouwd door getallen en verrijkt met voorbeelden en interviews. Wel is het zo dat naar goed links gebruik de industrie de enige schuldige is. De eindgebruikers van het goedkoopste beton of staal voor te zware elektrische auto’s blijven buiten schot.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required