Tip: ‘Groene waterstof geen realistisch alternatief voor gas’

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Wetenschapsprogramma Atlas van de NTR bracht op 13 oktober een gezonde dosis realisme in het debat over groene waterstof als alternatief voor aardgas. Want volgens René Peters, gastechnoloog bij TNO, moeten we ons niet laten misleiden door het feit dat groene waterstof uit elektrolyse op basis van hernieuwbare elektriciteit (€ 100 tot 150 per MWh) met de huidige hoge gasprijzen goedkoper is dan aardgas.

Op de langere termijn wordt het een alternatief, maar Peters rekent voor: ‘Stel je vervangt het volledige Nederlandse aardgasverbruik van 40 miljard kuub, dan heb je 120 GW aan wind nodig. Dat is 40 keer zoveel windcapaciteit als Nederland nu op de Noordzee heeft staan. Dat is niet realistisch, zoveel kunnen we niet op de Noordzee kwijt. Bovendien heb je ook nog eens 120 GW aan elektrolysers nodig, die nu € 1 miljoen per MW kosten. Alles samen zou het € 240 miljard kosten om al het Nederlandse aardgasverbruik te vervangen door groene waterstof.’

Alleen al het vervangen van de 1,5 Mton aan grijze waterstof, die de Nederlandse industrie jaarlijks gebruikt zou 15 GW aan elektrolysers en en 15 GW aan windparken vergen. Daar komt nog eens 6 GW bovenop als de plannen van Tata om staal met groene waterstof te gaan produceren doorgang vinden. ‘Dus voor heel Tata zou zo’n installatie € 6 miljard kosten, nog los van de prijs van de benodigde elektriciteit,’ stelt Arend de Groot van TNO.

Het programma kijkt ondertussen rond bij de grootste elektrolyser-installatie (180 MW) van Nederland bij het Rotterdamse Nobian. Daarvan zouden we er voor heel Tata dus alleen al een dikke 30 nodig hebben.

De uitzending is via NPO Start online te bekijken.

Lees ook

Nieuwsbrief