Tip: Google lost moord op

Mischa Brendel

Google en Apple kwamen onlangs negatief in het nieuws vanwege het misbruiken van verzamelde data, maar diezelfde data kunnen justitie ook helpen een moord op te lossen, zo toont een opzienbarend artikel van Huib Modderkolk in de Volkskrant van 8 augustus jongstleden.

Het artikel gaat in op de dood van Tjeerd van Seggeren. Twintig rechercheurs en 85 tips mogen maandenlang niet baten en het onderzoek lijkt vast te zitten. Maar dan zorgt Google voor een doorbraak.

De politie weet de data van de smartphone van Van Seggeren, in te zien. Tussen al die data bevinden zich onder meer Google-zoektermen en gewiste foto’s. Ook locatiegeschiedenis en het logboek van de batterij leveren interessante informatie op.

Het artikel van Modderkolk loopt vijf punten van verzamelde data langs en legt uit hoe deze data bijdroegen aan de uiteindelijke veroordeling van Van Seggerens vrouw voor de moord op haar man. Een veroordeling die bizar genoeg alleen mogelijk was door de data verzameld door Van Seggerens smartphone.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required