Tip: Europa droomt weer van spoornetwerk

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Met ‘De Europese treindroom’ richt het geschiedenisprogramma Andere Tijden de schijnwerper op een fenomeen dat langzaam verdween, maar de laatste jaren weer in opkomst is. In de geest van de Europese eenwording wordt de trein in de jaren ’50 gepresenteerd als hét vervoermiddel dat Europeanen verbindt. NS-topman F.Q. den Hollander speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Trans Europ Express, die op het hoogtepunt 130 Europese steden met elkaar verbindt.

Later volgt bijvoorbeeld Interrail, waarmee een hele generatie onbeperkt binnen Europa kon reizen. Door de opkomst van goedkoop vliegen, dreigde het internationale treinreizen langzaam uit te sterven, maar door klimaatverandering en het verlangen naar duurzamer leven wint de internationale trein weer aan populariteit. Nu al rijden er dagelijks directe treinen vanuit Amsterdam naar Basel, Berlijn, Brussel, Frankfurt, Innsbruck, Londen, Parijs en Wenen en er zijn plannen voor directe verbindingen naar Zürich, Warschau en Praag.

De aflevering is een feest van nostalgie, hoop en mooie beelden. Even dreigde Andere Tijden van de buis te verdwijnen ten faveure van bekende Nederlanders die raden of een object van chocolade is of niet. Gelukkig bestaat Andere Tijden toch nog. De uitzending is online terug te kijken.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required