Tip: Cobotica: een broodnodige update

Leestijd: < 1 minuten

Ab Muilwijk

Op 19 september organiseert het vakblad Vision + Robotics voor het eerst het evenement Cobotica. Een stevig lezingenprogramma zal ingaan op alle cobotvragen. Welke soorten cobots zijn er? Waar kan ik ze het beste voor inzetten? En wanneer is de klassieke robot de beste keuze? Hoe zit het met veiligheid?

Het aanbod van collaboratieve robots – cobots – neemt explosief toe. Het grote verschil met de ‘normale’ robot is dat de cobot niet achter een hekwerk hoeft te worden gestopt, maar veilig zij aan zij met de mens kan samenwerken. Dat biedt nieuwe kansen. Het programmeren is bij cobots ook vaak een stuk eenvoudiger. Dingen die voorheen niet haalbaar waren, kunnen nu wel worden geautomatiseerd. En zelfs compleet nieuwe businessmodellen zoals een cobot als flexibele uitzendkracht zien het licht.

Tegelijkertijd worden er met de opmars van de cobot door veiligheidsexperts ook de nodige kanttekeningen bij de cobotveiligheid – die verschillende fabrikanten op verschillende manieren proberen te waarborgen – geplaatst. Wanneer heb je bijvoorbeeld een veilige cobotgrijper nodig en wanneer volstaat een gewone? En kan een cobot met een vlijmscherp mes toch echt niet beter achter de tralies? Mag je hem een lastoorts geven? En hoe zit het met dat CE-certificaat als je de cobot even ergens anders tewerkstelt? Vragen alom, waar zelfs de experts het niet altijd over eens zijn.

cobotica.visionenrobotics.nl

Lees ook

Nieuwsbrief