Tijdige evacuatie dankzij computermodel

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

Een computermodel van Oranjewoud-dochter Soresma heeft de zware overstromingen die het Egyptische Nuweiba op 17 januari teisterden twee dagen van tevoren voorspeld. Waar elders in de kustzone van de Rode Zee minstens zeven doden vielen, werd het gebied rond Nuweiba tijdig ontruimd, zodat hier geen dodelijke slachtoffers vielen.

In het kader van het Europese LIFE-project test Soresma het model sinds een aantal weken in een gebied van 4.000 km2 rond Nuweiba in de Sinaï-woestijn. Deze regio is zeer gevoelig voor het ontstaan van vloedstromen. Bij regen in de bergen kan in de droge rivierbeddingen razendsnel een stroom van water en sedimenten ontstaan, die in lager gelegen gebieden forse schade aanricht.
Het model van Soresma brengt gedetailleerd in kaart hoeveel neerslag er op welke plaats zal vallen en voorspelt waar en wanneer vloedstromen zullen ontstaan. Nu de technologie al zo snel zijn waarde heeft bewezen, wil Egypte het systeem uitbreiden naar alle risicogebieden in het land. Ook Oman heeft intussen interesse getoond.

Lees ook

Nieuwsbrief