Textielbedrukking en -veredeling

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Koninklijke Ten Cate nam op 1 juli de eerste digitale inkjetmachine in gebruik waarmee het technisch textiel (textiel met bepaalde functionaliteiten) digitaal kan bedrukken en veredelen.

De inkjetmachine brengt daartoe gericht vloeistoffen zowel op als in het doek aan om specifieke plekken of het hele weefsel bepaalde eigenschappen mee te geven; die zijn afhankelijk van de aangebrachte vloeistof.

‘Het veredelen houdt in dat het substraat, in dit geval zogenaamde outdoor fabrics, een bepaalde eigenschap krijgt aangebracht’, legt Jaap de Carpentier Wolf, hoofd communicatie bij Ten Cate uit. ‘In eerste aanleg gebruiken we deze machine voor de productie van zonwerend doek.’

De machine telt acht printkoppen en heeft een drukbreedte van 1,8 m. De afdrukresolutie bedraagt 600 dpi (dots per inch), maar kan worden opgeschroefd naar 1.200 dpi. De printer brengt per seconde circa 250 miljoen inktdruppels tot de picoliter nauwkeurig aan.

De inkten van de printer zijn uv-curing, wat betekent dat zij met uv-licht worden gefixeerd op het substraat. Eerst vindt het zogenoemde pinning plaats, waarbij de inktdruppels door een uv-led op het substraatoppervlak worden vastgezet. Vervolgens vindt de final curing plaats; hierbij worden alle aangebrachte druppels door uv-licht omgezet naar vaste
materie.

De inkjetmachine is de eerste van een reeks. De digitale veredeling moet uiteindelijk de gangbare (analoge) veredeling fasegewijs vervangen. Door de efficiëntie van de machine bespaart Ten Cate flink op water, energie en chemicaliën en kan het bovendien producten leveren die veel sterker gericht zijn op de specifieke wensen van de klant.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: