Tewaterlating nieuw Nederlands valpijpschip

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

De Nederlandse offshorespecialist Tideway liet afgelopen woensdag haar nieuwe valpijpschip Flintstone te water bij de werf Sembawang in Singapore.

Het nieuwe schip van Tideway, offshorespecialist voor de olie- en gasindustrie, kan stenen storten tot een waterdiepte van tweeduizend meter. Hiermee verbreekt de Flintstone het oude record van 987 meter, dat ook op naam van Tideway stond. Het schip kost 115 miljoen euro.

 

Het valpijpschip werkt met de steenbestortingen aan het stabiliseren en beschermen van pijpleidingen, windmolens en hoogspanningskabels in zee. Ook kunnen de steenbestortingen dienen om een stabiele ondergrond te creëren voor gravity based foundations, fundamenten voor offshore-installaties.

 

Door de verdubbeling van de waterdiepte waarop het nieuwe schip kan werken, kunnen olie- en gasbedrijven nieuwe plekken bereiken om te zoeken naar meer locaties voor fossiele brandstoffen.
De Flintstone voldoet aan de criteria voor de ‘ijsklasse’ waardoor het valpijpschip kan werken onder de meest extreme omstandigheden. Met een laadvermogen van 19.000 ton is dit het grootste van drie valpijpschepen van Tideway. Naast de Flintstone bezit het bedrijf ook nog de Rollingstone en de Seahorse, met laadvermogens van respectievelijk 11.500 en 17.500 ton.

 

Het nieuwste valpijpschip van Tideway heeft een lengte van 155 meter en een breedte van 33 meter. Het schip heeft een bemanning van 35 man. Dankzij nieuwe technieken voor dynamische positionering is de Flintstone in staat om met grote nauwkeurigheid op grote diepten te werken zonder hierbij schade aan te brengen aan de natuur, aldus de offshorespecialist.

 

Naar verwachting wordt de Flintstone in het voorjaar van 2011 gedoopt, maar nu al heeft het valpijpschip de eerste opdracht binnen: een project voor Sevmash, het grootste scheepsbouwbedrijf van Rusland. Voor dit bedrijf zal Tideway bescherming tegen erosie aanbrengen rond het Prirazlomnoye-olieplatform in de Barentszzee ten zuidwesten van Nova Zembla.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: