Testen met autonome bussen in 2019

Leestijd: < 1 minuten

Marianne Pinckaers

Volgend jaar beginnen de eerste testen met elektrische zelfrijdende bussen aan de Nanyang Technologische Universiteit in Singapore.

De aangepaste Volvo 7900-bussen met 40 zitplaatsen bevatten 4 Li-ion accu’s van 19 kWh en hebben een motor met een maximaal vermogen van 160 kW. Ze beschikken onder andere over GPS en LiDar laser technologie om de weg in kaart te brengen en obstakels te detecteren. Het geïntegreerde navigatiesysteem beheert de besturing en het schakelen.

De testen vinden plaats in het Centre of Excellence for Testing and Research of Autonomous vehicles. Het circuit bootst echte verkeerssituaties in Singapore na. Om te testen of de bus ook goed rijdt onder tropische weersomstandigheden zijn een regensimulator en overstromingsgebied op de baan geïnstalleerd.

Het openbaar vervoersbedrijf in Singapore, SMRT, zal helpen bij testen van de autonome bussen en bij het bepalen of ze de weg op kunnen. Eén van de bussen mag zich bewijzen in een busgarage van SMRT of hij zichzelf kan parkeren en door een wasstraat kan rijden.

Volgens Carlo van de Weijer, directeur strategic area smart mobility aan de TU/e, zijn autonome voertuigen voor consumenten nog niet in zicht. Pas in 2050 kunnen we ze volgens hem verwachten. Lees het hele interview met TW hier.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: