Telescopische contactlens

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Het klinkt als een gadget uit een James Bondfilm, maar de telescopische contactlens bestaat echt, zij het momenteel nog als prototype.

De telescopische lens van Eric Tremblay van de technische universiteit in het Zwitserse Lausanne is samengesteld uit delen van plastic en kleine aluminium spiegels die het licht verscheidene keren weerkaatsen, waardoor het beeld wordt vergroot voordat het op het oog valt. De lens heeft een dikte van 1,55 mm en vergroot objecten 2,8 keer.

Deze eerste versie van de lens, die tot stand kwam dankzij subsidie van DARPA (het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie), werd in 2013 al aangekondigd. Het was vooral een uitdaging de lens dusdanig comfortabel te maken, dat gebruikers hem langere tijd in kunnen houden. Ook is er langere tijd gewerkt aan het luchtdoorlatend maken van de harde lens door het toevoegen van microkanalen met een doorsnee van circa 0,1 mm. Deze aanpassing is noodzakelijk, omdat het oog zuurstof nodig heeft.

De lenzen zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met de oogaandoening maculadegeneratie, maar Tremblay ontwikkelt ook zogenoemde smart glasses die samenwerken met de lenzen. Wanneer iemand zowel de slimme bril als de telescopische lenzen draagt, kan deze persoon de lenzen inschakelen door te knipperen met het rechteroog en uitschakelen door te knipperen met het linkeroog.

Lees ook

Nieuwsbrief