Technostarter: Ondersteuning voor slachtoffers beroerte

Jaap Faber

Startups vormen de motor van iedere hightech economie. Wat drijft de ondernemers die zich in zo’n avontuur storten? Deze week: Adjuvo Motion

Wie wordt getroffen door een CVA (cerebraal vasculair accident), ofwel een beroerte, krijgt vaak te maken met eenzijdige verlamming. Deze patiënten krijgen over het algemeen een onvoldoende behandeling, ook al omdat 12 % van hen naar een revalidatiecentrum gaat, de rest revalideert thuis.

Het nieuwe bedrijf Adjuvo Motion wil in deze leemte voorzien en werkt aan de ontwikkeling van hulpmiddelen voor thuisrevalidatie waardoor de patiënt meer kan trainen.

‘Meer training verbetert de resultaten van het revalidatieproces,’ aldus zegsman Gijs den Butter van Adjuvo  Motion. Het pas gestarte bedrijf ontwikkelt  twee producten: de M-brace en de S-sense. De M-brace is volgens Den Butter een ‘unieke robotische brace die kan worden aangepast aan de behoeften van een specifieke patiënt zonder dat daarbij iets speciaal hoeft te worden ingesteld.’ De brace ondersteunt dankzij vernuftig gebruik van actuatoren rond de arm de patiënt bij het maken van de juiste beweging. ‘Ook ontwikkelen we samen met de TU Delft een controle-algoritme. Dit alles stimuleert de patiënt bij de oefeningen zo veel mogelijk zelf te doen, waarbij hij zijn bewegingen volledig afmaakt.’ De door de beroerte beschadigde gebieden in de hersenen krijgen zo in het eerste half jaar na een CVA weer stimulansen met als doel herstel van de normale functie, aldus Den Butter en Luijten.

Lees verder onder de video

De S-sense is een monitoring service die de patiënt feedback geeft over de vooruitgang die hij in een motiverende omgeving maakt. De therapeut kan de scores aflezen die de patiënt in de loop van de tijd heeft gemaakt. Hierdoor kan hij op ieder moment zo nodig het behandelprogramma bijsturen.

Adjuvo Motion wil zich sterk op de praktijk richten.  Den Butter: ‘het leukste dat je kunt doen, is als je bezig bent met ontwerpen een dag meelopen met therapeut en patiënt. Zo hebben we zelf in samenwerking met een therapeut een dagje behandeling mogen geven. Dat dwingt je om technisch nieuwe eisen aan je ontwerp te stellen bij het oplossen van de problemen binnen je doelgroep.’

Oprichter Luijten studeerde integral product design in Delft met als specialisatie medisch productontwerp. Hij heeft ook de technologie achter de robotische brace ontwikkeld.

De nieuwe onderneming heeft nog geen externe financiers, al hebben ze die binnenkort wel nodig. Wel hebben ze subsidies gehad van STW en van de RVO. ‘Dat was mooi dat je al in een vroege fase een duwtje in de rug krijgt als je een bedrijf start.’ Zowel Luijten als Den Butter zijn ook zeer tevreden over de medewerking die ze van Yes!Delft krijgen.

Andere starters raden ze aan om zo snel mogelijk een prototype van hun product te maken. ‘Dan kun je de discussie met specialisten op verschillende gebieden aangaan en leren van hun feedback en dus je ontwikkeling versnellen.’

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required