Jaap Faber
Wandelend door een museum van de RAF, de Britste luchtmacht, in het Verenigd Koninkrijk kwamen Filip Jonker en Daan Pol jaren geleden een ontwerp tegen van de Motorised Submersible Canoe.
Bijgenaamd de Sleeping Beauty, een kleine duikboot van de Britse luchtmacht, waarmee men in de Tweede Wereldoorlog explosieven plaatste onder Duitse oorlogsbodems die zich in of in de buurt van Britse havens waagden. Bij het ontwerp was ook een lijvig document waarin de technische specificaties stonden die nodig waren om de boot beter te maken: geen constructie van aluminium (te luidruchtig), betere motoren en vooral krachtiger batterijen ter vergroting van de snelheid en actieradius.
De twee Nederlanders waren zeer geïnteresseerd en gingen na terugkeer op eigen bodem aan de slag met het herontwerpen van de boot, waarvan zij inmiddels een driepersoons exemplaar hebben verkocht: Ortega Submersibles was geboren.
Met deze ‘onderwaterkano’ – gemaakt van polyester en koolstof – kan de in duikerspak gestoken inzittende onder de waterspiegel een snelheid van 11 à 12 km/h halen. ‘Boven water is hij iets minder snel’, zegt medeoprichter Jonker. ‘Met de accu’s van het eenpersoons testmodel kun je op één batterij zo’n acht uur varen. We hebben per sub zes batterijen, wat de boot een actieradius van 120 km geeft. Op zee kunnen nog twee extra batterijen worden geplaatst voor een extra bereik van ongeveer 30 km.’
De duikboten zijn uitgerust met holle-as-motoren, in feite cilindrische ringen die volgens Jonker minder kans geven op bijvoorbeeld vastlopen in zeewier. De motoren hebben elk een vermogen van 4 kW. Volgens Jonker lost zijn product het probleem op dat duikers geen grote afstanden kunnen afleggen: na een kilometer zwemmen ben je immers wel uitgeput.
Als belangrijk toepassingsgebied noemt Jonker bodemonderzoek voor de olie-industrie. De kleine duikboot van Ortega Submersibles heeft als voordeel ten opzichte van de bij de offshore-industrie en het baggerwezen nu veelgebruikte ROV’s (Remotely Operated Vehicles; op afstand bestuurbare vaartuigen) ‘dat onze schepen direct in actie kunnen komen en niet eerst op andere schepen over grote afstanden vervoerd moeten worden’, aldus Jonker.
Verder zijn de onderwaterscheepjes van Ortega Submersibles zeer geschikt voor het filmen onder de waterspiegel en voor onderzoek aangaande de maritieme biologie, bijvoorbeeld voor het in kaart brengen van riffen.
De eerste driepersoons onderwaterkano – er zijn ook leverbare modellen voor een en twee personen – is verkocht aan een duikliefhebber. Nu is het voor Ortega Submersibles vooral zaak om ook de bedrijven over de streep te trekken.
Wie: Filip Jonker en Daan Pol
Wat: miniduikboten
Waar: Enschede
www: ortega-submersibles.com