Technische universiteiten leveren miljarden euro’s op

Leestijd: 2 minuten

De vier technische universiteiten in Nederland hebben een grote economische impact op de Nederlandse maatschappij. Geschat wordt dat de vier universiteiten zorgen voor 12,7 miljard euro bruto toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie en voor 102.740 banen.
Dat blijkt uit onderzoek dat het Britse onderzoeksbureau BiGGAR Economics heeft gedaan in opdracht van 4TU, de federatie van de TU/e, TU Delft, Universiteit van Twente en de WUR. Het bureau stelt dat voor elke euro aan overheidsinvesteringen de 4 TU’s 9 euro aan bruto toegevoegde waarde creëren in de Nederlandse economie.
Zo ondersteunen de vier universiteiten de ontwikkeling van 380 startende en spin-offbedrijven die nog steeds actief zijn (en waarover gegevens beschikbaar zijn). Zij hebben ruim 33.000 personeelsleden in dienst en hebben een gezamenlijke omzet van 2,9 miljard euro. De start-ups en spin-offs voegen daar naar schatting 320 miljoen euro bruto toegevoegde waarde en 2360 banen jaarlijks aan toe.
Ook dragen de universiteiten kennis over aan het bedrijfsleven. Hierbij moet gedacht worden aan advieswerk, onderzoek in opdracht en toegang tot faciliteiten en apparatuur. Het onderzoeksbureau stelt dat dit jaarlijks 2,5 miljard euro voor de Nederlandse economie oplevert en dat daaraan 3840 banen in Nederland zijn verbonden. De samenwerking aan bijvoorbeeld fieldlabs genereert nog eens 1,5 miljard euro en 15.660 banen.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required