TCE GoFour doet meer met biomassa

Leestijd: < 1 minuten

Erwin Boutsma

Dat biomassa niet alleen een bron is van energie, blijkt uit een recente innovatie die meedingt naar de Food Valley Award 2013.

Het Groningse bedrijf TCE GoFour noemt de technologie, die als installatie 'on-farm' te plaatsen is, bio product processor (BPP). Met de technologie is niet alleen warmte op te wekken uit biomassa, maar zijn ook waardevolle grondstoffen en halffabrikaten te winnen. 

De BPP-installatie gebruikt hiervoor voornamelijk een uitgekiende combinatie van enzymen. Naast warmte, waarmee elektriciteit kan worden opgewekt, produceert de BPP 'hoogwaardige ingrediënten voor de voedingsmiddelindustrie en farmaceutische industrie en hoogwaardige eiwitten en lignocellulose voor de diervoeding', aldus Peter van der Klok, directeur van TCE GoFour. Olie vormt een bijproduct van het proces.

De Rijksuniversiteit Groningen en de Wageningen Universiteit doen de valorisatie-kant van de ontwikkeling. Er wordt binnenkort een demo-installatie geplaatst bij een agrarisch bedrijf.

Met de BPP is TCE GoFour genomineerd voor de Food Valley Award 2013. Doelstelling van dezeprijs is 'het stimuleren van de innovatiekracht van de agrifood gerelateerde industrie door het belonen van veelbelovende innovaties'. Uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de Food Valley Expo in Wageningen op donderdag 24 oktober.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required