Tauw brengt riothermie in kaart

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Ingenieursbureau Tauw heeft een riothermie kansenkaart ontwikkeld voor de gemeente Utrecht. Op deze kaart is te zien waar het mogelijk is om warmte uit het afvalwater terug te winnen. Deze warmte kunnen bedrijven vervolgens weer gebruiken bij het opwarmen van hun gebouwen.

De gemeente Utrecht wil in 2030 CO2 neutraal zijn en onderzoekt daarom diverse mogelijkheden om dit doel te verwezenlijken. Riothermie is daar een van. Aangezien de gemeente ook als speerpunt heeft om alle scholen te verduurzamen, zijn deze instellingen op de kaart gezet als mogelijke afnemers. Daarnaast heeft het ingenieursbureau ook bestaande WKO-systemen opgenomen, vanwege de mogelijkheid om met behulp van riothermie het warmtetekort van dit systeem aan te vullen.

De gemeente Utrecht is niet de eerste gemeente in Nederland die zich richt op Riothermie. In opdracht van de gemeente Delft bouwt Eneco op dit moment het eerste riothermiesysteem in de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder. Daarnaast wil de gemeente Enschede volgende jaar het riool tussen de stad en de rioolwaterzuivering voorzien van een riothermiesysteem.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required