Tata Steel start sloop filterinstallatie

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

ata Steel in IJmuiden meldde op 11 november te zijn begonnen met de sloop van de oude elektrofilterinstallatie. De nieuwe doekfilterinstallatie maakt het 48 m hoge, 32 m brede en 23 m lange elektrofilter overbodig.

Ook de hogedrukwasser die voor de komst van de doekfilterinstallatie de rookgassen van de sinterfabriek reinigde, wordt uiteindelijk gesloopt.

Ten opzichte van de elektrofilterinstallatie en de hogedrukwasser vermindert de doekfilterinstallatie de uitstoot van fijnstof, dioxines en zware metalen met zeker 75 %, aldus Tata Steel. De elektrofilterinstallatie verwijderde deze stoffen uit de lucht door middel van statische elektriciteit; de doekfilterinstallatie bestaat uit meerdere boven elkaar gespannen doeken, waar de rook van de sinterfabriek door wordt geleid.

Lees verder onder de afbeelding

Achter de al bijna gesloopte schoorsteen staat de elektrofiltersinstallatie (Copyright: Tata Steel)

De sloop van de elektrofilterinstallatie en de hogedrukwasser tot 1.200 ton recyclebaar schroot op. Het staal uit beide installaties wordt in de oxystaalfabriek van Tata Steel gerecycled. Bij het recyclen vormt zich een dun laagje oxides op het in plakken gegoten staal, vertelt Robert Moens, woordvoerder bij Tata Steel. ‘Als die plakken tot rollen staal worden uitgewalst in de warmbandwalserij, moet die oxidelaag er eerst worden afgehaald.’ In de sinterfabriek vervaardigt men vervolgens sinter (luchtige brokken ijzererts) en ruw ijzererts uit deze oxides. Daarna wordt de sinter met pellets (bolletjes ijzererts) en cokes in de hoogoven geladen om er vloeibaar ruwijzer van te maken.

De sloop van het elektrofilter zal begin volgend jaar voltooid zijn; daarna is de hogedrukwasser aan de beurt.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: