Nieuws
0

Supersnelle dataverbinding via laser

Marianne Pinckaers

Het Duitse centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) zette op 10 mei samen met telecommunicatiebedrijf ADVA een nieuw wereldrecord neer in datatransmissie door de lucht via een laser. De onderzoekers behaalden daarbij een transmissiesnelheid van 13,16 Tb/s. Met deze snelheid kan de inhoud van alle geprinte boeken in de wereld in een halve minuut verstuurd worden.

In het experiment verzond het team de data via een laser naar een virtuele satelliet 10 km verderop. De afstand die de laserbundel daarbij aflegt en de hindernissen die hij daarbij ondervindt, zijn vergelijkbaar met de afstand tussen het aardoppervlak en een satelliet die zich in een baan om de aarde bevindt.

Een van de hindernissen die de laserbundel moet overwinnen, is de turbulentie die de optische golven tegenkomen op hun weg naar de satelliet. De verschillen in temperatuur, druk en snelheid van de lucht veranderen de brekingsindex en dus de snelheid van de golven. Hierdoor komen delen van de golven niet tegelijkertijd aan en ontstaan er faseverschuivingen waardoor de golven elkaar kunnen versterken en uitdoven. Door delen van de golf een voorsprong te geven met vervormbare spiegels voor de golf verzonden wordt, kunnen de onderzoekers compenseren voor de invloeden van turbulentie, zodat de delen tegelijkertijd aankomen.

De zogenoemde golflengtemultiplexing-techniek van ADVA maakte het mogelijk het licht van meerdere lasers met verschillende frequenties te versturen in een enkele lichtbundel. Bij de satelliet wordt het licht van de lasers weer gesplitst en kan de informatie van de verschillende kanalen uitgelezen worden. Met deze technieken verbraken de onderzoekers het record van anderhalf jaar geleden van 1,72 Tb/s ruimschoots.

Het doel van het onderzoek is het opzetten van een snelle internetverbinding via satelliet in dunbevolkte of onderontwikkelde gebieden. De komende maanden gaan de onderzoekers de stabiliteit van de verbinding proberen verder te verhogen.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×