Indra Waardenburg
De zogenaamde ‘supergel’ die prof.dr. Alan Rowan, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, twee jaar geleden met zijn groep ontwikkelde, krijgt een vervolg.
Samen met prof.dr. John Jansen van het Radboudumc, plastisch en reconstructief chirurg prof.dr. Esther Middelkoop van het VUmc en de bedrijven Secmatix en Noviotech werkt hij aan een brandwondenpleister op basis van de supergel. ZonMW, de organisatie die innovatie in de zorg stimuleert, stelt hiervoor een subsidie van € 2 miljoen beschikbaar.
‘De gel lijkt qua structuur sterk op lichaamseigen eiwitten die zich in het bindweefsel bevinden en betrokken zijn bij het genezingsproces van de huid’, vertelt Rowan. ‘In koude toestand is de gel vloeibaar en kan deze direct op de wond worden aangebracht, waar het door de warmte geleert. De gel stimuleert vervolgens de cellen om in de juiste richting te groeien en helpt daarmee littekenvorming te voorkomen. Daarnaast sluit het de wond af tegen bacteriën.’ Als de wond genezen is, kan de gel eenvoudig verwijderd worden door te koelen met een koud compres.
Naast een brandwondenpleister kijken Rowan en zijn collega’s naar andere mogelijke toepassingen. Met een subsidie van € 350.000 van technologiestichting STW richten zij zich op een behandeling voor tandvleesontstekingen. Hierbij ontwikkelen zij een injecteerbare gel met daarin microbolletjes met medicatie. Ook hierbij kan de gel na afloop worden gekoeld, waarna deze oplost in het lichaam. Rowan: ‘Het is mooi om te zien hoe we van fundamenteel onderzoek nu overschakelen naar toegepast onderzoek.’