Succesvolle proef met nieuwe hersensonde

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Philips spin-off Sapiens heeft succesvol de eerste klinische proeven uitgevoerd met zijn

SureStim-1 lead, een sonde voor diepe hersenstimulatie om ernstige symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen. Tijdens acht operaties in het AMC, waarbij patiënten een conventionele sonde geïmplanteerd kregen, kon dr. Rick Schuurman de nieuwe sondes een half uur lang testen.

Sjaak Deckers, directeur en een van de oprichters van Sapiens, stelt dat Deep Brain Stimulation al twintig jaar bestaat, maar dat er veel bijwerkingen zijn doordat de huidige implantaten ook onbedoeld andere hersengebieden stimuleren. ‘Daarnaast is de procedure van het inbrengen complex en duurt het te lang.’

Conventionele sondes hebben een tip met vier ringvormige elektrodes; milde stroompulsjes vormen hierbij een bolvormig stimulatieveld dat onbedoeld ook omliggende hersengebieden kan stimuleren. Deckers: ‘Om dit tegen te gaan, hebben wij een tip ontwikkeld die voorzien is van een groot aantal afzonderlijk aanstuurbare micro-elektrodes.’

De proeven in het AMC toonden aan dat stimulatie in de juiste richting leidde tot een eerder optreden van het therapeutische effect en een latere verschijning van de bijwerkingen. ‘We hopen dat artsen hierdoor in de toekomst minder teststimulaties hoeven te doen, wat de duur van de ingreep ten goede komt. Misschien hoeft de patiënt dan ook niet meer bij kennis te blijven’, hoopt Deckers.

Sapiens, dat zich nu gaat toeleggen op het verkleinen van de benodigde elektronica (batterij, stroomdraden), verwacht deze ‘brain pacemaker’ over enkele jaren op de markt te kunnen brengen.

Lees ook

Nieuwsbrief