Sublieme sublimatietechnieken

Leestijd: 2 minuten

Rijkert Knoppers

Op de website van de in Eerbeek gevestigde papierfabriek Coldenhove Papier staat een aantal foto’s van dames in kleurrijke jurken. Opmerkelijk, want het bedrijf legt zich al ruim 350 jaar toe op papierfabricage.

‘Deze jurken zijn niet van papier, maar van gewoon textiel’, verduidelijkt trainee Marketing & Sales Pepijn Bourgonje. ‘We produceren sublimatie-transferpapier waarop de gebruikers van ons product motieven kunnen drukken. Middels verhitting zijn de motieven in scherpe prints over te brengen op textiel, dat onder meer in gebruik is in de mode-industrie. Ook sportkleding en bijvoorbeeld gordijnen zijn zo te bedrukken.’ Met deze gepatenteerde sublimatietechniek heeft Coldenhove inmiddels wereldwijd de markt veroverd. Afgelopen maart nog sloot Mac Papers, een van de grootste distributeurs in het zuidoosten van de Verenigde Staten, een overeenkomst met Coldenhove voor de verspreiding van de geprepareerde papieren voor het bedrukken van textiel.

Sinds 2010 is Coldenhove zich steeds meer gaan richten op innovatie. Een aparte afdeling met acht medewerkers concentreert zich op het ontwikkelen van nieuwe producten, met name voor nichemarkten. Bijvoorbeeld voor de medische sector. ‘Zo produceren wij het papier voor sterilisatieverpakkingen, voor het steriel bewaren van chirurgische instrumenten’, verduidelijkt Bourgonje. ‘Ook met dit barrièrepapier richten we ons op de internationale markt.’ Daarnaast heeft Coldenhove onder meer verpakkingsmateriaal voor de voedingsmiddelenindustrie ontworpen, terwijl het bedrijf ook verpakkingsmateriaal op de markt brengt voor onbelichte röntgenfilms.

Niet alleen wat betreft de productontwikkeling hanteert het bedrijf een innovatieve benadering, ook ten aanzien van het eigen productieproces is continue vernieuwing het uitgangspunt. Afgelopen zomer installeerde Coldenhove een nieuwe energiebesparende pulpmachine, ter vervanging van het 25 jaar oude exemplaar. De nieuwe machine produceert in dezelfde tijd 30 % meer pulp, dankzij het gestroomlijnde vat, waarbij het energieverbruik zo’n 20 % lager ligt.

De papierfabriek heeft geen vestigingen in het buitenland; de totale productie gebeurt op de Nederlandse locatie op de Veluwe, waar circa 120 mensen in dienst zijn. Om de mogelijkheden van buitenlandse afzet te verkennen, vindt veel onderzoek plaats. Is er nog veel concurrentie, bijvoorbeeld, van de andere papierfabrieken in Eerbeek? ‘Het is inderdaad niet voor niets dat er hier veel andere papierfabrieken gevestigd zijn’, aldus Bourgonje. ‘Er is hier veel schoon water voorhanden en het landschap is glooiend, waardoor in het verleden kwalitatief goed en stromend water beschikbaar was voor de watermolens. Maar de andere fabrieken produceren meer bulkmateriaal, waaronder karton. Wij richten ons op specialistische markten, die zich voornamelijk in het buitenland bevinden.’

Lees ook

Nieuwsbrief