STW steekt 25 miljoen in onderzoek

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Technologiestichting STW investeert 25 miljoen euro in vijf projecten die moeten leiden tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën binnen de topsectoren. Het bedrijfsleven investeert ook nog eens acht miljoen euro in de onderzoeksprogramma’s die elk een looptijd van zes jaar hebben.

De vijf programma’s waar het om gaat, zijn natuurgedreven onderhoud van onze kust, robuuste ‘cyber-physical systems’, multifunctionele naalden en katheters voor minimaal-invasieve diagnoses en operaties, een nieuwe microscopietechniek door zichtbaar licht en elektronenmicroscopie te combineren, en medisch populatieonderzoek op basis van beelddata.

Het eerste programma, geleid door de TU Delft, is gericht op de Zandmotor. Met de aanleg van deze zandbuffer is een kans ontstaan om natuurgedreven zandvoeding van onze kust te bestuderen.

De Universiteit Twente krijgt de leiding over het tweede project, het robuuster maken van cyber-fysische systemen. Deze bestaan uit een combinatie van een groot aantal sensoren en actuatoren en worden onder meer gebruikt voor medische beeldbewerking, smartgrids en serveruimtes. Dergelijke systemen hebben vaak te maken met veel verschillende omgevingsfactoren, wat ze kwetsbaarder maakt, terwijl de industrie alle belang heeft bij robuuste systemen.

Het project dat zich richt op minimale invasieve diagnose- en operatietechnieken staat wederom onder leiding van de TU Delft. De focus ligt hier op het ontwikkelen van multifunctionele instrumenten om hiermee overal in het lichaam te kunnen komen, de nodige informatie te verkrijgen en vervolgens een medische ingreep uit te voeren.

Microscopy Valley, onder leiding van de Universiteit Utrecht, betreft de ontwikkeling van combinaties van fluorescentie- en elektronenmicroscopentechnieken – correlatieve microscopie geheten – om moleculen zoals eiwitten in cellen zichtbaar te maken. Correlatieve microscopie overbrugt de verschillende lengteschalen binnen de cel en is daarom interessant voor onderzoekers en bedrijven.

Het laatste project staat onder gezamenlijke leiding van het Erasmus MC en de TU Delft en richt zich op het vroeger opsporen en beter voorspellen van het verloop van ziekteprocessen door het koppelen van beelddata (zoals MRI) en genetische data.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: