Studie Uniper en haven naar 100 MW waterstoffabriek

Leestijd: < 1 minuten

Redactie

Energiebedrijf Uniper en Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken de mogelijkheden voor grootschalige productie van groene waterstof op de Maasvlakte. De ambitie is om in 2025 een waterstoffabriek met een capaciteit van 100 MW neer te zetten en die capaciteit uiteindelijk uit te breiden tot 500 MW. 

Volgens Uniper-ceo Andreas Schierenbeck is de locatie op de Maasvlakte de ‘perfecte plek’ om op grote schaal groene waterstof te produceren. “Hier komt alles samen: grote hoeveelheden hernieuwbare energie, de nodige infrastructuur en industriële klanten.”

Ook Allard Castelein, ceo Havenbedrijf Rotterdam, is enthousiast over het project: “De productie van groene waterstof op de Uniper-site past heel goed in de strategie van het Havenbedrijf om de industrie te verduurzamen. Groene waterstof is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld aardgas om hoge temperaturen te bereiken. Daarnaast is het een belangrijke duurzame grondstof voor de chemische industrie.”

Groene waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie. Dit proces wordt elektrolyse genoemd. Een voordeel van de Maasvlakte is dat hernieuwbare elektriciteit van offshore windparken daar binnenkort aan land komt. Bovendien zijn op het Uniper-terrein al diverse belangrijke voorzieningen aanwezig.

Het plan voor de Rotterdamse waterstoffabriek verwierf kort geleden een zogenoemde ‘pre-kwalificatie’ voor het EU IPCEI-programma (Important Projects of Common European Interest). De komende maanden worden het conceptuele ontwerp en de technische dimensies van de waterstoffabriek uitgewerkt.

Ook wordt gekeken naar de afzetmogelijkheden voor duurzame waterstof, in eerste instantie in het Rotterdamse havengebied. Op termijn wordt levering aan grote industriële complexen in Noordrijn-Westfalen mogelijk via pijpleidingen. Verder kijkt het projectteam ook naar de mogelijkheden voor import, opslag en export op de Maasvlakte.

 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: