Studenten mikken op winst met nieuwe fiets en Jan

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Studenten van de TU Delft en VU Amsterdam gaan een snellere fiets ontwikkelen waarmee ze het wereldrecord (133 km/u) willen verbreken tijdens de World Human Powered Speed Challenge in Nevada, die in september zal plaatsvinden. Vorig jaar behaalden zij al een Europees Snelheidsrecord van 129 km/u.

De nieuwe fiets van het Human Power Team maakt gebruik van een speciale elliptische aandrijflijn, StuDDrive genoemd, waarbij de fietser een langgerekte ellips trapt in plaats van een rondje. Hierdoor kan het team de neus van de fiets kleiner te maken, waarmee het de weerstand verlaagt. Paul Denissen, teamleider en student aan de TU Delft, geeft aan dat aandrijflijn wel een andere traptechniek vereist, waar de fietsers goed op moeten trainen.

Naast een nieuwe fiets hebben zij ook een nieuwe bekende fietser: Jan bos, oud-wereldkampioen schaatsen, zal komend jaar samen met Sebastiaan Bowier proberen om een nieuw wereldrecord te rijden.  Voor het uurrecord zijn Alwin Visker en Wil Baselmans geselecteerd. Sebastiaan Bowier deed vorig jaar ook mee. Het team heeft het Europees snelheidsrecord dan ook aan hem te danken. 

Studenten tijdens de World Human Powered Speed Challenge 2011. (Copyright: HPT Delft) 

Lees ook

Nieuwsbrief