Strategisch inzetten op 3D-printen

Leestijd: 2 minuten

Jan Spoelstra

Tien jaar geleden had ik voor het eerst een 3D-geprint voorwerp vast: een toren uit een schaakspel van doorzichtig plastic. Hol van binnen, met binnenin een wenteltrap, volledig uit één deel geprint. Via 3D-printen (3DP) of Additive Manufacturing (AM) zijn vormen uit één stuk materiaal mogelijk, die op geen enkel andere conventionele manier van maken mogelijk zijn. Fascinerend.

Veel mensen vinden 3DP en AM boeiend en verwachten dat het de maakindustrie zal veranderen. Het heeft alle eigenschappen van een disruptieve technologie die exponentieel zal groeien. Wat je nu ziet is dat grote bedrijven budget hebben om een stel techneuten in een hoek te zetten om te experimenteren. Zo leest u in deze TW een interview met Stefanie Brickwede, 3DP en AM expert bij Deutsche Bahn. Tientallen verschillende treintypen, gefabriceerd in vier decennia, met elk duizenden verschillende slijtende onderdelen. DB zag hier kans om reserve-onderdelen via AM te produceren. Korte levertijden, onderdelen zijn altijd beschikbaar, geen verspilling van materiaal en geen grote warenhuizen. Daarnaast kennen we allemaal de voorbeelden uit de luchtvaart en ruimtevaart.

Voorlopig zijn dit nog piekjes op het relatief vlakke deel van de exponentiële curve. Maakbedrijven uit het MKB passen 3DP en AM slechts beperkt toe. Zo is uit laagjes opgebouwd materiaal soms lang niet zo sterk als gegoten of gesmeed materiaal, kunnen 3D printers vaak maar enkele materialen printen en gaat het nog vrij traag. Bovendien is scannen van een reserve-onderdeel en deze scan omzetten naar een bestand dat naar een printer kan niet vanzelfsprekend. Wanneer is de gemeten ruwheid van een oppervlak ruis vanwege een slechte scan, en wanneer moet het oppervlak simpelweg ruw zijn? Nabewerking is arbeidsintensief. En in welke oriëntatie bouw je het 3D geprinte object op? Immers, de laagjes moeten wel op elkaar steunen, waardoor horizontale vlakken die een holte afdekken niet geprint kunnen worden.

Veel startups zijn momenteel bezig om deze laatste uitdagingen aan te pakken. Er zullen fusies en overnames volgen en er zullen enkele grote spelers ontstaan die AM-machines en de bijbehorende slimme software en diensten in de markt zetten. Ook zal in de maakindustrie een tweedeling komen van bedrijven die inderdaad al een stel techneuten in een hoek hebben gezet om te experimenteren, en bedrijven die te laat zijn. Net als een toren uit het schaakspel, die zet je tijdens de opening op een strategisch gekozen plaats waar je verwacht dat hij in het eindspel nuttig werk verricht.

Alle reden dus om hier een boeiend inhoudelijk congres over te organiseren. Op dinsdag 12 november organiseert TW samen met 3D Makers Zone in Haarlem de 3D Print Conference met als thema Additive Manufacturing Maturity – de techniek is volwassen, op zoek naar business cases.

Meer info: www.3d-printconference.com

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: